NYHETER   |   9 februari 2022
Lansering av Microsoft New Commerce Experience

Microsoft genomför förändringar i sitt CSP-program och lanserar den nya licensformen som kallas New Commerce Experience. Idag presenterar vi stolt denna nyheten i vår och Cloudist portal.

Lansering av Microsoft New Commerce Experience

 

I samband med lanseringen av New Commerce Experience kommer också en prishöjning på vissa Microsoft licenser (se nedan) att ske från och med 1/3/2022. Förändringarna kommer påverka både hur ni som kunder köper och hur vi som partner till Microsoft levererar licenser framöver. Vi på Cloudist hjälper självklar till att hitta den bästa lösningen för er.

 

Dessa prisförändringar kommer gälla i samtliga transaktionsmodeller som Microsoft erbjuder. Prishöjningen motiverar Microsoft med att de under de senaste åren infört många nya funktioner i sina tjänster och att de inte höjt sina licenspriser sedan 2013. Förändringarna gäller nedan tjänster. Här kan du läsa mer om vad Microsoft själva skriver.

 

Ny prislista i SEK

Microsoft 365 Business Premium (fr. 174,7 till 192,2 ) +10%
Microsoft 365 E3 (f. 326 to 366,7) +12,5%
Office 365 E1 (fr. 69,9 to 87,4) +25%
Office 365 E3 (fr. 203,7 to 234,3) +15%
Office 365 E5 (fr. 356,6 to 387,1) +9%
Microsoft 365 Business Basic +20% (officiella priset är inte satt än)

 

Observera att prishöjningen slår igen på alla sätt att beställa molnprenumerationer:

  • Volymlicensavtal
  • CSP
  • Direktköp av Microsoft

CSP licenser idag

Idag betalar ni era licenser månadsvis och kan höja eller minska antal samt ändra licensform fritt. Alla kunder har ett årsdatum på sina avtal men det finns inga avgifter förenade med att minska eller ta bort sina licenser.

 

Med nya licensmodellen kommer ni inte ha möjligheten att välja traditionella CSP licenser från Mars 2022 och befintliga prenumerationer kommer inte kunna ligga kvar efter sin årsdag. Licenserna kommer inte konverteras automatiskt utan alla kunder kommer behöva ta ett aktivt val innan årsdagen för när nuvarande licenser löper ut. Vi hjälper självklart till kostnadsfritt att göra flytten så smidig så möjlig.

 

New Commerce Experience

Månadsavtal
Med månadsbindning i New Commerce fungerar det till stora delar som idag, men Microsoft lägger till ett prispåslag på ca 17 procent mot listpris

 

12 månaders avtal
Om ni väljer att binda era licenser i 12 månader, får ni Microsofts listpriser. Ni kan alltid addera licenser och höja licensformen men inte minska antalet licenser eller licensformen. Det innebär att minskningar och ändringar av licensform sker på årsdagen av avtalet.

 

Mix
Om ni vill hålla nere kostnaden och samtidigt vara flexibel i att minska antalet licenser, kan ni kombinera licenser med 12 månaders avtal samt licenser med månadsavtal.

 

Kampanjer

 

Microsoft erbjuder två kampanjer med start i januari 2022:

 

Annual Term promotion – Kampanjen ger 5 procent rabatt på det aktuella priset i CSP-prislistan och gäller till och med 31 mars 2022. Kampanjen gäller både årlig betalning och månatliga betalningar.

 

Monthly Term Promotion – Kampanjen ger er som väljer att inte binda årsvis utan vill ha flexibiliteten i de månadsavtal som erbjuds, ca 17% rabatt på det nya månadspriset. Kampanjen gäller fram till och med 30 juni 2022.

 

Plan för lägst licenspris – Bind licenserna under februari

Då New Commerce lanseras februari 2022, och prishöjningen sker från mars 2022 kan man under februari låsa sina priser i 12 månader, innan Microsofts prishöjning sker. Utöver det har Microsoft en kampanj med 5 procent extra rabatt för alla kunder som binder sina licenser senast mars 2022. Det innebär att om ni binder under februari, får ni 5 procents rabatt på alla licenser som är med i kampanjen vilket bland annat är alla grundlicenser såsom Microsoft 365 Business Premium, E3 och E5.

 

Vad sker nu och vad händer om ni inte gör något?

Under februari månad kommer vi att kontakta er för att assistera med en så kostnadseffektiv plan som möjligt inför att förändringarna träder i kraft. För att nyttja rabatterna optimalt kommer vi utföra konverteringen under februari månad. Vi rekommenderar er som är återförsäljare att gör detsamma med era slutkunder. Har ni frågor innan dess är ni självklart alltid välkomna att på sales@cloudist.se.

 

Om ni inte gör något aktivt val inför licensförändringarna kommer era gamla att avslutas vid årsdagen för nuvarande avtal och inta status “Expired” i Microsoft 365. Detta sker tidigast från 30 juni 2022. Det är med andra ord viktigt att ta ställning för att inte riskera att vara olicensierad.

 

Tveka inte att höra av er om ni har några funderingar.

 

Med vänliga hälsningar

Team Cloudist

Cloudist

Easy does it

Cloudist AB
Orgnr: 559269-6313
Adress: Nordenskiöldsgatan 11a
211 19, Malmö
Newsletter signup